“The Five Dysfunctions of a Team” – Patrick Lencioni

09mrt10

Onder het mom: “Dit is bij ons een basisboek in de leiderschapsontwikkeling”, werd mij onlangs dit boek aangeraden door iemand werkzaam bij een groot Nederlands, Lean producent. Ik kan me hier wel wat bij voorstellen: ‘The Five Dysfunctions of a Team’ is een toegankelijk boek dat in de vorm van een verhaal ingaat op (executive) teamontwikkeling.

Het boek in het kort:
Vanaf pagina 1 volg je Kathryn, nieuwbakken CEO van DecisionTech en binnengehaald om het executive team te leiden. Na eerst een paar weken de teamleden te hebben geobserveerd komt Kathryn in actie en intervenieert ze op, wat ze noemt, de vijf factoren die teamwerk verstoren:

  1. Afwezigheid van vertrouwen;
  2. Angst voor conflict;
  3. Geen commitment;
  4. Vermijden van aansprakelijkheid;
  5. Geen aandacht voor resultaten.

Wat vind ik er van?
Lencioni lees je door zijn bondige schrijfstijl in een mum van tijd, ook wanneer je niet graag een boek pakt. De korte hoofdstukjes houden de spanning erin, zelfs als de volgende stap van Kathryn een open deur lijkt te zijn. Want hoewel het een prettig leesbaar en logisch boek is, blijft bij mij de vraag bestaan: is dit alles?

Persoonlijk mis ik bijvoorbeeld ‘Gebrek aan heldere team normen en waarden’ en ‘Geen aandacht voor elkaar’, Het boek zou nog beter zijn als het linkt naar gedegen onderzoek voor het dysfunctions model waar het in dit boek om draait.

Mijn eindoordeel:
Ben je op zoek naar een inspirerend boek over (top management) teamontwikkeling en even geen zin in lastige modellen en lange teksten? Aan ‘The Five Dysfunctions of a Team’ heb je in elk geval een leuke ‘leadership fable’ om te lezen.No Responses Yet to ““The Five Dysfunctions of a Team” – Patrick Lencioni”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: