Wat vind jij typisch continu verbeter gedrag?

25mrt10

De Britse onderzoeker Caffyn heeft midden jaren ’90 een belangrijke stempel gedrukt op de omschrijving van continu verbeter gedrag op de werkvloer. In productie-omgevingen signaleert zij tien continu verbeter gedragingen. Een mooie voorzet die ik verder wil verdiepen en verbeteren in het komende teamonderzoek. Ik vraag mij bijvoorbeeld af: Wie moet dit gedrag vertonen? Is het eigenlijk allemaal wel gedrag? En: Is dit gedrag ook te vertalen naar dienstverlenende organisaties?

Caffyn noemt in haar model dus een aantal typische continu verbeter gedragingen, verdeeld in zes categorieën. De tabel hieronder vat haar model samen. Het valt me op dat er verschillende niveau’s in het gedrag te vinden is: de ene keer gaat het om de medewerkers, dan om de leidinggevenden en een andere keer wordt dit in het midden gelaten.
Daarnaast lijkt het om universeel gedrag te gaan, niet alleen toepasbaar in productie omgevingen. Interessant, omdat tot nu toe vaak in onderzoek en praktijk wordt gezegd dat er zoveel verschil zit tussen Lean in productie en dienstverlening.

Ik ben benieuwd wat jij er van vindt: Hoe zie jij dit in jouw organisatie terug?


Bron: Caffyn (1999). Development of a continuous improvement self-assessment tool. International Journal of Operations & Production Management, vol. 19 (11), pagina 1138-1153.One Response to “Wat vind jij typisch continu verbeter gedrag?”

  1. Ik werk in een dienstverlenende organisatie: een 4PL (Fourth-Party Logistics) provider voor logistiek van en naar boor- en productieplatformen in de Noordzee. Bij ons staat Safety First en daar hoort een uitgebreid kwaliteitssysteem van continuous improvement bij.

    Op elk van de punten in Caffyn’s lijstje kan ik je telefonisch voorzien met het antwoord van Peterson SBS. In het kort op jouw vragen: iedereen moet het gedrag vertonen (leadership, exemplary behavior, just culture) en het betreft naast gedrag ook structuren en systemen (registratie van continuous improvement ideeën, evalueren van idee, follow-up op idee). Overigens zal de één zonder de ander niet werken.

    Het kennelijke verschil van management tussen productiebedrijven en dienstverlenende bedrijven heb ik altijd tegengesproken. De keten “plan, source, make, deliver, return” is immers ook bij dienstverlening conceptueel van toepassing, lean of niet. Alleen het domein is anders: bij dienstverlening zal defects per million geen KPI zijn. Maar het concept “first time right” geldt net zo goed. Ik vraag me dan ook af: welke argumenten zijn er om het wél verschillend te verklaren?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: