“Het Doel” – Eliyahu M. Goldratt

30mei10

Een klassieker in de Bedrijfskundige literatuur: Het Doel, voor het eerst verschenen in 1986, over Alex Rogo, directeur van een noodlijdende fabriek. Niet alleen maar droge theorie, maar een makkelijk leesbare roman waarin de Theory of Constraints uit de doeken wordt gedaan.

In het kort:
Alex Rogo krijgt van zijn baas een ultimatum: “Zorg ervoor dat jouw fabriek binnen drie maanden beter draait, anders is het afgelopen!” Met behulp van enkele adviezen van oude studievriend en wetenschapper Jonah, een scoutingdag met zijn zoontje en het management team van de fabriek, leert Alex hoe zijn fabriek gered kan worden. Namelijk door te focussen op de ‘throughput’ en alle ‘bottlenecks’ die dat tegenhouden op te lossen. Natuurlijk zijn alle problemen hiermee niet direct opgelost, maar door het telkens weer ter discussie stellen van denkwijzen en de aard van bottlenecks presteert de fabriek steeds beter.

Wat vind ik ervan?
Het Doel leest snel; met een weekend een paar uurtjes lezen kom je al heel ver. Goldratt schrijft toegankelijk en legt de TOC concepten uit aan de hand van metaforen uit zijn dagelijks leven, bijvoorbeeld een wandeltocht met de scoutinggroep van zijn zoon.

Ook het privéleven van directeur Alex komt aan bod en zorgt ervoor dat je jezelf makkelijk kunt verplaatsen in zijn verhaal. Daarnaast geeft het ook een stuk moraal mee: een solide privésituatie draagt ook bij aan betere werkprestaties.

Mijn eindoordeel:
Het Doel is een aanrader als je meer wilt weten over het leiden van een organisatie, ongeacht of dit een productiebedrijf is of dienstverlenend. Het is een inspirerend managementboek, welke lekker wegleest vanwege de romanvorm. Ik kijk er naar uit de andere boeken van Goldratt te lezen.



No Responses Yet to ““Het Doel” – Eliyahu M. Goldratt”

  1. Geef een reactie

Plaats een reactie