Kaizen and The Art of Creative Thinking – Shigeo Shingo

25jul11

Een boek van Toyota’s eerste Lean consultant: Shigeo Shingo. Een klassieker over continu verbeteren die ik natuurlijk een keer moest lezen! Met vele simpele voorbeelden legt Shingo de basisprincipes uit van het doorgronden van problemen en het genereren van ideeën. Hoewel ik in eerste instantie lastig op gang kwam, schreeuwt het boek om praktisch gebruik.

Het boek in het kort
Een voorbeeld: ‘Een vrouw komt ’s avonds thuis en plotseling valt de stroom uit en is de kamer donker. Ze tast om zich heen en vindt na enkele pogingen een doosje lucifers. Helaas was er maar één lucifer over en ze had drie dingen die ze aan kon steken: een kaars, een gasbrander en een gaslamp. Wat zou ze als eerste moeten aansteken?’

Velen zouden nu zeggen: de kaars. Maar Shingo laat ons zien dat we al te snel fundamentele stappen vergeten: ze steekt natuurlijk als eerste de lucifer aan!
Het Scientific Thinking Mechanisme bestaat uit 9 achtereenvolgende fasen en helpt om deze fundamentele stappen expliciet te maken:

  1. Zorg dat je bewust bent van het probleem
  2. Begrijp de status quo
  3. Zoek naar het doel: waarom? en waarvoor?
  4. Zoek met open blik naar betere methoden
  5. Stel alles ter discussie
  6. Genereer ideeën in een groep
  7. Vel je oordeel… maar wel pas als alle ideeën zijn genoemd!
  8. Doe een voorstel en creëer een ‘appetite for change
  9. Implementeer het voorstel en weersta de kracht van de gewoonte

Ten slotte stelt Shingo: “Ideeën generatie is een continu proces en dat geweldige idee van vandaag is de status quo van morgen.”

Wat vond ik ervan?
In eerste instantie vond ik dat het boek moeilijk op gang komt. Door de vele praktijkvoorbeelden is het makkelijk om de draad kwijt te raken en de boodschap te missen. Gelukkig maakten de vele diagrammen en visuele weergaven de structuur van het boek helder. Hoewel het boek, met de kennis van nu, veel inkoppers bevat, moeten we ook niet vergeten dat het stamt uit 1959: nog ver voor de Westerse ‘boom’ van Japanse verbetermethoden. Toch vond ik persoonlijk met name de praktische tips over brainstormen erg nuttig. Ook overtuigt Shingo dat je de ideeën generatie en keuzefase het beste uit elkaar trekt.

Mijn eindoordeel
Shingo’s Kaizen and The Art of Creative Thinking is een werkboek, geen leesboek. Het is pas echt waardevol als het gebruikt wordt. Blader dus door het boek, zorg dat je in eerste instantie de hoofdstructuur en de basisprincipes begrijpt en kies dan een aantal voorbeelden uit die je aanspreken. Ik hoor graag hoe je het Scientific Thinking Mechanisme in praktijk hebt toegepast!No Responses Yet to “Kaizen and The Art of Creative Thinking – Shigeo Shingo”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: