Hoe vaak word jij tegengesproken? Het verschil tussen proces, taak en persoonlijk conflict

29feb12

Hoe vaak zeggen mensen tegen jou op het werk dat ze het niet met je eens zijn?

Als je antwoord met ‘vrij weinig’, dan kan dat twee dingen betekenen:

1) Je hebt altijd briljante ideeën; of

2) Mensen durven je niet tegen te spreken.

Ondanks dat je vast regelmatig goede ideeën hebt, is het antwoord in verreweg de meeste gevallen optie 2.

Wil je weten hoe ‘gevoel van veiligheid’, ‘proces conflict’ en ‘taak conflict’ jou kunnen helpen om jouw team effectiever te laten functioneren en meer ideeën te genereren? Lees dan de volgende alinea’s.

De mate van tegenspraak is een aardige graadmeter hoe veilig mensen zich in jouw omgeving voelen om een andere mening te durven geven. Hoewel Nederlanders over het algemeen vrij mondig zijn en niet te beroerd om hun mening te verkondigen, kom ik toch zeer regelmatig in praktijk tegen dat teams een gebrek hebben aan ‘gevoel van veiligheid.’ Ervaringen uit het verleden zorgen er bijvoorbeeld voor dat mensen bang zijn voor de gevolgen van het geven van tegengas op het werk.

Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat tegengas in de vorm van proces- of taakgericht conflict juist bijdraagt aan het continu verbeteren van de manier van werken. Tegenspraak leidt dus tot effectieve teams!

Een eerste stap naar effectiever continu verbeteren is om gezamenlijk dit oude gedrag waarin tegenspraak niet werd geduld te erkennen. Vervolgens maak je duidelijke groepsafspraken over hoe jij en je teamgenoten in de toekomst met proces- of taakgericht conflict willen omgaan. Ten slotte is het cruciaal om je zelf bewust aan die afspraken te houden, alleen dan keert het gevoel van veiligheid terug. Zodra er meer veiligheid is, stijgt de mate van tegenspraak. Hierdoor kunnen beter afgewogen besluiten worden genomen en kan de manier van werken binnen je team verder worden aangescherpt.

Teams en hun team leiders moeten echter continu op de balans letten: wanneer het team of individuele teamleden niet goed kunnen omgaan met feedback of er alleen nog maar wordt tegengesproken, ontstaat een grotere kans op persoonlijk conflict. Persoonlijk conflict gaat niet over het werk, maar gaat juist over de manier van interactie tussen mensen. Deze persoonlijke frictie zet het gevoel van veiligheid weer onder druk (zie ook de figuur).

Kortom, hoe meer proces- en taakgericht conflict in je team, hoe beter, maar pas op dat het niet persoonlijk wordt!One Response to “Hoe vaak word jij tegengesproken? Het verschil tussen proces, taak en persoonlijk conflict”

  1. 1 Elroy

    Ik ben het met je eens. Je haalt meer uit een groepsbijeenkomst als de veiligheid is gewaarborgd. Het is zo dat teams hier nauwelijks op letten men praat er niet over. Het is een vanzelfsprekendheid. Nu is het ene team niet het ander het hangt af van de mensen die erin zitten in hoeverre zij open staan voor feedback, openheid, objectiviteit, ondersteunend zijn en overtuigend zijn.
    Er komt meer op tafel als er openheid is. Dan kun je het totale potentieel van mensen benutten dat vereist ook juist een goede voorzitter.
    “Groupsthink” kan daarmee ook voorkomen worden.

    Groetjes Elroy


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: