Weet waarom je iets doet

01nov12

Dit voorjaar liep ik mee met een aantal werkvloer teams die al jaren succesvol de principes van continu verbeteren gebruiken. Voor mijn promotieonderzoek volg ik deze medewerker teams een aantal jaren. Mijn volgende observatie die ik tijdens deze weken deed, geeft een tipje van de sluier waarom deze teams het zo goed doen:

“Ik merk het meteen zodra ik de werkvloer betreedt: alle medewerkers hier zijn bezig met het stukje bij beetje verbeteren van hun werk. Overal hangt het ‘waardenhuis’ aan de muur: een poster waarop de strategische doelen van het bedrijf bondig staan vermeld. Medewerkers verwijzen vaak naar die doelen als zij over hun teamdoelen praten. Wanneer een teamlid me inwerkt, vertelt hij voortdurend niet alleen wát er moet gebeuren, maar ook waaróm. Het lijkt alsof iedereen er voor gaat om hetzelfde doel te behalen.”

Vergeleken met minder succesvolle Lean implementaties, zie ik vaak dat strategische duidelijkheid en vasthoudend sterk bijdragen aan het lange termijn succes van Lean. Ben je daar als leider/afdeling/organisatie niet mee bezig, dan loopt voor je het weet iedereen een andere kant op. Goedbedoelde, incidentgedreven verbeterinitiatieven leiden vaker tot suboptimalisatie.

De organisatie waarover mijn anekdote gaat heeft goed door dat een helder doel helpt. De posters aan de muur zijn enkel een geheugensteun. Belangrijker is dat zij in hun opleidingen hun mensen niet alleen leren wat ze moeten doen, maar ook waarom en hoe dit bijdraagt aan betere kwaliteit. De organisatiedoelen komen overal terug.

In hoeverre weet jij waarom je doet wat je doet? En wat zouden jouw medewerkers antwoorden?No Responses Yet to “Weet waarom je iets doet”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: