Ben jij Lean leider of continu verbeter manager?

13feb13

Een Lean leider die ik nu al een aantal jaren volg vertelde mij onlangs dat hij werd gebeld voor een goedbetaalde baan als continu verbeter manager. Het bedrijf wilde hem graag aantrekken als Lean specialist. Op zijn vraag of hij dan ook lijnverantwoordelijkheid zou krijgen, haastte het bedrijf zich om te melden dat dit niet het geval zou zijn. Sterker, hij zou ruím baan krijgen m.b.t. tijd en middelen om de verbeteringen te realiseren. De Lean leider sloeg het aanbod prompt af!

Inderdaad: het steeds verder verbeteren van het proces moet primair de verantwoordelijkheid zijn van de lijn en geen staffunctie. Het is de rol van leidinggevenden om een voortrekkersrol te nemen in het helpen realiseren van verbeterideeën van medewerkers.  Zoals iemand al schreef in reactie op een recent interview met mij op managersonline.nl: “Ik vind het altijd curieus dat leiders in change trajecten (Lean is daar een voorbeeld van) op de tribune zitten.”

Lean leiderschap vraagt dus om actie van leidinggevenden. Vaak is dat andere ‘actie’ dan zij voorheen ondernamen. Mijn onderzoek laat zien dat leiders effectief zijn in Lean wanneer zij actief en geïnteresseerd luisteren naar anderen, onderling leren stimuleren en voorbeeldgedrag vertonen door bijvoorbeeld het stellen van de waarom-vraag. Dergelijk gedrag stimuleert een Lean team cultuur (zie mijn vorige blogpost ‘Wat zie je als je jouw team zou filmen?’). En dat klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is…

Want dit gedrag méér toepassen, betekent dat je ander gedrag mìnder kunt inzetten. Door iets anders te gaan doen als leidinggevende, doorbreek je de heersende gedragspatronen binnen jouw organisatie. Maar juist die patronen waren zo prettig, want voorspelbaar. Waarschijnlijk heb je er jouw successen mee bereikt en is het volgen van de heersende gedragspatronen één van de redenen dat je nu leidinggevende bent. Grote kans zelfs dat je ze niet zomaar meer herkent!

Wil je dus solliciteren naar een baan als Lean leider? Ga dan eerst bij jezelf te rade welke gedragspatronen je (onbewust) omarmt, wat je aannames zijn en hoe je zelf bijdraagt aan het steeds verder verbeteren van het werk. Die zelfreflectie, en niet het najagen van een goedbetaalde baan, dát is Lean leiderschap.2 Responses to “Ben jij Lean leider of continu verbeter manager?”

  1. Mooi blog, waar ik me helemaal in kan vinden. Hopelijk vind ik ook nog een baan als leanleider.

  2. 2 Gert

    Juist gezien, als lean leider ben je daar waar het gebeurt namelijk o de werkvloer


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: