The Toyota Way to Lean Leadership – Jeffrey Liker & Gary Convis

20feb13

Toyota_LeadershipHoe ontwikkelt Toyota haar leiders tot Lean leiders? Toyota-goeroe Jeffrey Liker schrijft weer een boek met grote schreeuwerige letters op de cover. Hoewel deze cover de principes van ‘humble’ Lean leiderschap negeert, bevat het boek veel nuttige inzichten om leiderschap in Lean organisaties te ontwikkelen.

Het boek in het kort
Startend met de inhoudelijke grondbeginselen van leiderschap binnen Toyota, leggen Liker en zijn co-auteur Convis een stevige fundament voor hun boek. De Lean filosofie richt zich in essentie op continu verbeteren en respect voor mensen. Managers binnen Toyota baseren hun houding en gedrag daarbij op vijf waarden:

  1. Spirit of challenge
  2. Kaizen
  3. Genchi Genbutsu (Go and See)
  4. Teamwork
  5. Respect

Deze waarden ondersteunen de taken van leidinggevenden: identificeren en ontwikkelen van leiders op de werkvloer, coachen en ontwikkelen van anderen, dagelijkse kaizen, en hoshin kanri (visie, doelen en plannen synchroniseren).

Het ontwikkelen van leiderschap binnen Toyota vindt plaats via langdurige, ‘socialisatie’-achtige programma’s. Uitgangspunten van dat leerproces zijn onder andere dat medewerkers tot leiders worden ontwikkeld door te leren van sensei’s (leermeesters) die geen antwoorden geven maar vragen stellen, hansei (reflectie) en het geleidelijk opvoeren van de uitdaging. “It will take years of repeated practice with a strong sensei for the manager to begin to master even the basic skill of the gemba walk” aldus Liker en Convis (p. 87).

Dit ideale leiderschap vindt plaats in kleine, overzichtelijke teams. Toyota houdt een maatstaf van 1:5 aan: één teamleider op vijf medewerkers. De vier teamleiders rouleren onderling en zijn daardoor deels leider en deels meewerken in het proces. Zij worden vervolgens begeleidt door één groepsleider. Hoewel dit veel ‘management slack’ zou kunnen veroorzaken, is het voordeel hiervan dat potentiële leiders op de vloer eerder opvallen en voldoende management ondersteuning aanwezig is om het proces goed te laten lopen.

Wat vond ik ervan?
Het boek leent zich uitstekend als basiswerk op het gebied van Lean leiderschap. Liker en Convis geven er blijk van dat ze weten waar ze het over hebben en strooien volop met anekdotes. Dit zorgt er dan ook voor dat het boek snel leest. Het boek bespreekt een breed scala aan onderwerpen die relevant zijn in het ontwikkelen van leiderschap in organisaties die met Lean werken. De stukken zetten me regelmatig aan tot reflectie en creëren daarmee nieuwe inzichten.

Mijn eindoordeel
Ik ben erg te spreken over het brede perspectief dat Liker en Convis geven op leiderschap in een Lean cultuur. Hun boodschap is makkelijk en tegelijkertijd moeilijk. Hoewel de hapklare brokken in het boek doen vermoeden dat Lean leiderschap ‘overzichtelijk’ aan te leren is, blijkt er juist vooral veel geduld, frustratie, reflectie en doorzettingsvermogen voor nodig om een Lean leider te worden!One Response to “The Toyota Way to Lean Leadership – Jeffrey Liker & Gary Convis”

  1. Herkenbaar, volgens mij is het veranderen van gedrag altijd simpel, maar niet makkelijk. Het is een beetje als tegen een alcoholist zeggen dat hij/zij gewoon niet meer moet drinken. Het geheim is meestal hoe je dat doet. Zou je me kunnen vertellen of het boek ook verteld hoe je zorgt dat je het gewenste Lean leiderschap ook echt doet?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: