De “gunfactor”: Lean leiders als altruïstische rolmodellen

11feb14

Wanneer teams of afdelingen Lean niet op de lange termijn volhouden, wordt de schuld vaak afgeschoven op de heersende “organisatiecultuur” die onveranderbaar lijkt. Diepgaand onderzoek naar de kenmerken van een Lean cultuur is echter schaars. Vandaar dat ik mijn promotieonderzoek ben gestart naar twee belangrijke elementen van een cultuur: de persoonlijke waarden en het gedrag op de werkvloer van Lean teams. Eén van de conclusies uit mijn studie is dat de persoonlijke motivaties van een Lean teamleider het succes van zijn/haar team kunnen maken of breken.

In een recente studie keek ik naar de rol van “altruïstische” waarden (zoals bijv. teamwerk) en “conservatieve” waarden (zoals bijv. traditie) van teamleiders in relatie tot informatie deel-gedrag van teamleden, onder de voorwaarde dat deze bijdragen aan Lean team effectiviteit. Een vragenlijst onder de teamleden van een groot aantal verschillende Lean werkteams vanuit de publieke, bancaire en productie sector gaf het antwoord.

Wat blijkt? Zeer effectieve Lean werkteams hebben teamleiders met voornamelijk “altruïstische” waarden en juist mínder “conservatieve” werkwaarden. Sterker, altruïstische teamleiders zorgen ervoor dat hun teamleden significant vaker onderling informatie, ideeën of andere kennis delen. Tegelijkertijd bleek dat hoe meer teamleden kennis uitwisselden, hoe effectiever zij hun team beoordeelden. Deze studie laat dus het belang van informatie delen door teamleden en werkwaarden van teamleiders zien in Lean team effectiviteit.

Voor de organisatiepraktijk betekent dit dat het baat om teamleiders te selecteren op basis van hun waarden (in plaats van competenties, behaalde papieren, of gedrag alleen). Teamleiders zijn belangrijke rolmodellen binnen een organisatie. In hoeverre een teamleider anderen dus wat gunt heeft een belangrijke invloed op de effectiviteit van een team. Daarnaast blijkt dat teamleden hun team effectiever vinden wanneer zij gefaciliteerd worden in het delen van informatie.

Het goede nieuws: De inhoud van een Lean team cultuur is dus te ontwikkelen!No Responses Yet to “De “gunfactor”: Lean leiders als altruïstische rolmodellen”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: