Van onder naar boven de waterlinie: Gevoel van veiligheid zichtbaar maken

18feb14

Een gevoel van psychologische veiligheid bij teamleden wordt vaak gezien als een voorwaarde voor het delen van verbeterideeën, kennis, en fouten. Steeds vaker wordt veiligheid ook gekoppeld aan het al dan niet slagen van Lean in teams. Desondanks is het lastig om het huidige niveau van veiligheid in een team te duiden. Het gevoel kan bijvoorbeeld slechts ontbreken bij een enkeling, terwijl de meerderheid (nog) geen probleem ervaart, of wisselt van dag tot dag. Er is dus behoefte aan een instrument, bijvoorbeeld voor de manager van de afdeling of de (interne) adviseur die het team begeleidt in een verandertraject. Deze blog geeft inzicht in concreet gedrag waar je in het vervolg op kunt letten.

VeiligheidTot nu toe bood de wetenschap een vragenlijst om gevoel van veiligheid te identificeren. Steeds een vragenlijst aan teamleden voorleggen is echter zowel tijdrovend als sturend: hoe meer er naar wordt gevraagd, hoe eerder psychologische veiligheid als probleem wordt ervaren. Het blijft kortom, lastig te bepalen in hoeverre teamleden zich vrij voelen. Samen met mijn collega Jasper Hoenderdos ging ik daarom op zoek naar alternatieve manieren.

We onderzochten: “Welke gedragingen, die je met het blote oog kunt zien, zijn indicatief voor het niveau van gevoel van veiligheid in een team?” We observeerden daarvoor verschillende team vergaderingen en lieten vervolgens de deelnemers daarvan vragenlijsten invullen met de traditionele veiligheids-vragen. Hierdoor konden we onze observaties vergelijken met de beleving van de teamleden.

Hoewel het nog gaat om indicaties van veiligheid (voor een steviger antwoord is meer onderzoek nodig), kunnen we hier alvast de belangrijkste resultaten delen. Met name in vergaderingen kun je het gevoel van veiligheid polsen door goed te letten op het volgende gedrag:

  1. Eigen fout toegeven
  2. Kritisch reageren op enthousiasme
  3. Open vragen stellen
  4. Hulp vragen of aanbieden
  5. Als eerste het woord voeren (door een teamlid)

Uit ons onderzoek komt dat wanneer je dit gedrag vaker ziet in een team, teamleden zich veiliger voelen in hun team. Let er maar eens op in de volgende vergadering die je bijwoont!

Meer weten? Het bondige rapport inclusief observatietool vind je hier (word hiervoor wel eerst even lid van het kennisplatform van House of Performance: HofP Plaza): https://plaza.hofp.nl/thoughts/3078No Responses Yet to “Van onder naar boven de waterlinie: Gevoel van veiligheid zichtbaar maken”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: