Lean team ontwikkeling: een zichzelf versterkend gedragssysteem van leiderschap (1/5)

09mrt15

Stel je geeft leiding aan een team dat nu enthousiast met Lean aan de slag is en daar goede resultaten mee behaalt… Wat zorgt ervoor dat dit team na 2 jaar nog steeds zo enthousiast is en haar prestaties significant blijft verbeteren? En wat maakt dat sommige teams gedesillusioneerd terugvallen in hun oude (ondermaatse) prestaties?

Met deze vragen in mijn achterhoofd volgde ik drie jaar lang vijf goed-presterende Lean teams: van declaratieverwerkers tot en met productiemedewerkers. Dit volgen bestond uit meelopen met de teams, observeren met een videocamera, afnemen van vragenlijsten en groepsinterviews houden over cruciale momenten in de teams. Ook registreerde ik hun wekelijkse scores op hun kritische prestatie indicatoren. Het viel me op dat twee van de vijf teams hun prestaties steeds iets verbeterden, terwijl de drie andere teams juist gelijk bleven of zelfs sterk verslechterden.

De belangrijkste oorzaken van dat verschil in teamprestaties spelen op zowel organisatie- als team-niveau, zie het systeem hieronder.

In de komende dagen licht ik telkens één succesfactor toe van goed-presterende Lean teams. Wordt dus vervolgd!No Responses Yet to “Lean team ontwikkeling: een zichzelf versterkend gedragssysteem van leiderschap (1/5)”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: