Lean team ontwikkeling: een zichzelf versterkend gedragssysteem van leiderschap (3/5)

11mrt15

Deze week post ik elke dag één bericht over Lean team ontwikkeling. Vandaag post #3.

Goed-presterende teams krijgen ondersteuning door hun teamleider

In mijn vorige post ging ik in op de rol van top management in Lean. Wanneer de top manager voldoende mogelijkheden biedt voor een team om met Lean aan de slag te gaan, zorgt dit ervoor dat de teamleider zich serieus genomen voelt. Dit werkt vervolgens door in zijn of haar ondersteuning van het team.

In mijn onderzoek naar goed-presterende teams (vergeleken met teams met minder goede prestaties) blijkt dat effectieve Lean teamleiders een gedragspatroon laten zien gericht op een goede onderlinge relatie. Tegelijkertijd leggen ze minder nadruk op het monitoren van team taken. De teamleden van deze twee teams ervoeren daardoor veel ondersteuning van hun teamleiders.

Opvallend was vooral dat de teamleiders van de drie minder presterende teams juist méér taken gingen monitoren, wat niet altijd als prettig werd ervaren door teamleden. Met andere woorden: Om Lean te laten werken, moet de teamleider controle loslaten en zich meer bezig gaan houden met het creëren van een prettig werkklimaat. Training en coaching van teamleiders kan helpen om dit gedragspatroon te ontwikkelen.

Welke aandacht wordt in jullie organisatie gegeven aan de ondersteuning van teamleiders?

Morgen meer over het gedragspatroon van teamleden in goed-presterende Lean teams.No Responses Yet to “Lean team ontwikkeling: een zichzelf versterkend gedragssysteem van leiderschap (3/5)”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: