Lean team ontwikkeling: een zichzelf versterkend gedragssysteem van leiderschap (4/5)

12mrt15

Deze week post ik elke dag één bericht over Lean team ontwikkeling. Vandaag post #4.

Goed-presterende teams ontwikkelen eigen leiderschap gedrag

Goed-presterende Lean teams ontstaan niet zomaar. Ondersteunend gedrag door zowel hoger-management als teamleiders is enorm belangrijk om de juiste randvoorwaarden te bieden. Maar ook in de teams zelf observeerde ik de ontwikkeling van leiderschap gedrag onder teamleden:

Doordat teamleden (in plaats van de teamleider) hun eigen prestaties beginnen te monitoren, delen zij steeds vaker werk-gerelateerde informatie met elkaar en zijn ze op de hoogte van de hulpbehoefte van hun collega’s, zodat ze hen vaker te hulp kunnen schieten. Doordat de teamleden zo sterk betrokken zijn bij het verbeteren van de teamprestaties, zijn ze ook bezig met het verbeteren van hun processen.

Kortom, teamleden nemen de traditionele rol van leiders over. Het gedragspatroon van leiders is overgevloeid naar de werkvloer. Als gevolg van dit lokale leiderschap gedrag van teamleden, verbeteren de team prestaties.

Een zichzelf versterkend gedragssysteem

Dit systeem, zoals je dat ook in de afbeelding hieronder ziet, is zelf-versterkend. Ga maar eens na: wanneer de top de juiste omgeving biedt, gaan teamleiders en teamleden de juiste dingen doen, zodat de teamprestaties verhogen. Dit is vervolgens weer een bevestiging en positieve consequentie voor het management op organisatie- en team-niveau om hun ondersteuning voort te zetten. Het team zit klaarblijkelijk op de goede weg: ze presteren immers goed!

Lees hier morgen over wat jij met jouw team kunt doen om een effectief Lean team te worden.No Responses Yet to “Lean team ontwikkeling: een zichzelf versterkend gedragssysteem van leiderschap (4/5)”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: