Van verbaal naar visueel management: Waarom Lean leiders nauwelijks taken monitoren

17nov16

Effectieve Lean leiders monitoren veel mínder vaak de taken van hun medewerkers dan niet-Lean leiders. Onder taken monitoren versta ik bijvoorbeeld het checken van de status van taken, hoe het team presteert en of de productiedoelen wel worden gehaald. “Maar Lean, dat gaat toch over meten is weten?” hoor ik vaak terug wanneer ik deze uitkomst van mijn onderzoeken presenteer. “Hoe komt het dan dat Lean leiders minder taken monitoren?”

Bij het starten met Lean in operationele teams ligt de nadruk vaak op het leren sturen op feiten en cijfers. Dit onder het mom van ‘eerst weten hoe we ervoor staan’, om van daaruit processen continu te verbeteren. Stap 1 is dan het wegwijs worden in alle beschikbare informatie om vervolgens de juiste stuurcijfers te kiezen. En om iedereen binnen je team up to date te houden begin je met een ‘Dagstart’ waarin dagelijks de resultaten worden besproken. Kortom, Lean wordt vaak in eerste instantie eerder geassocieerd met méér taken monitoren dan mínder.

Tegelijkertijd weten we allemaal: de traditionele manager is passé en controleren is verspilling. Naast ‘continu verbeteren’, is ‘respect voor mensen’ de tweede pijler van Lean. Vanuit dit principe is het de bedoeling dat Lean leidinggevenden bouwen aan vertrouwen en verantwoordelijkheden ‘laag’ in de organisatie leggen. Wanneer je checkvragen stelt zoals “Wat is de status van die actie?” of “Hoe staat het met onze voorraden?” breng je juist een laag gevoel van vertrouwen in je mensen over. En hoewel je het ongetwijfeld goed bedoelt en het goede voorbeeld wilt tonen, ontneem je jouw medewerkers daarmee de kans om hun prestaties zèlf te monitoren. Als het de volgende Dagstart dan weer stil blijft als het over de prestatiecijfers gaat en je jouw checkvragen herhaalt, treedt de zogenaamde ‘distrust loop’ in werking (Černe et al., 2014).

Maar hóe kan het dat Lean leiders minder taken monitoren zonder dat hun resultaten eronder lijden? Het lijkt erop dat effectieve Lean leidinggevenden niet verbaal maar visueel monitoren. Doordat hun ‘Visual Management’ op orde is, hebben Lean leiders en hun teams toegang tot continu bijgewerkte teamprestatiecijfers. Een voorbeeld van goed bijgewerkte Visual Management borden zie je hieronder. In één oogopslag ziet iedereen in het team hoe ‘we’ ervoor staan. Dat scheelt al een boel checkvragen van jou als leider: de antwoorden hangen immers aan de muur. Ook stelt het medewerkers in staat om zèlf actie te ondernemen als de prestaties achter blijven. Ten minste, als jij als leidinggevende er in slaagt om 1) te stoppen met het vragen naar de voortgang en het gras voor hun voeten weg te maaien en 2) op de werkvloer bent om het met eigen ogen te zien en randvoorwaarden te faciliteren waar nodig.

Waar sta jij op de as van verbaal naar visueel management?

visueel_management

 

Advertenties


No Responses Yet to “Van verbaal naar visueel management: Waarom Lean leiders nauwelijks taken monitoren”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: