Continu verbeteren tot goede gewoonte maken?

13okt19

Veel bedrijven lanceren enthousiast een Lean initiatief maar missen de benodigde lange adem om er optimaal van te profiteren. De borging van continu verbetergedrag door zowel medewerkers als leidinggevenden speelt een cruciale rol in het succes van Lean op lange termijn. Toch wordt gedragsverandering nog maar weinig bij het operationaliseren van Lean geïntegreerd. Samen met Joost Kerkhofs schreef ik daarom een artikel in de zomereditie van Holland Management Review. Onze stelling: Met Organizational Behavior Management kan worden gewerkt aan de voor Lean benodigde cultuur- en gedragsverandering.

Organizational Behavior Management (OBM) is een proces om precieze, werk-gerelateerde gedragingen meer of minder vaak te laten voorkomen, door stelselmatig de condities en directe consequenties van gewenst gedrag te beïnvloeden. Hoewel we geneigd zijn meer te kijken naar condities (denk aan trainingen en regels), is de truc daarbij om óók de consequenties goed in te richten. Mogelijke consequenties zijn samen te vatten in de volgende categorieën:

 1. Belonen
 2. Dreigen/dwingen
 3. Straffen
 4. Iets wegnemen of onthouden

Uit onderzoek blijkt dat met name belonen de meest langdurige en structurele gedragsverandering oplevert. We introduceren in ons artikel daarom een stappenplan voor de integratie van OBM in de Lean aanpak. Lees hier het hele artikel.2 Responses to “Continu verbeteren tot goede gewoonte maken?”

 1. 1 alextolmeijer

  Het linkje geeft een error…

  Fatal error: Call to a member function getIsAuthor() on a non-object in /home/mediawerf/domains/managementenconsulting.nl/public_html/src/DSJ/Mediawerf/HMR/WebBundle/Controller/ArticleController.php on line 124

  Met vriendelijke groet,

  Alexander Tolmeijer


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: