Lean team ontwikkeling: een zichzelf versterkend gedragssysteem van leiderschap (2/5)

10mrt15

Deze week post ik elke dag één bericht over Lean team ontwikkeling. Vandaag post #2.

Goed-presterende Lean teams krijgen ondersteuning door hun top management

Dat de top betrokken moet zijn bij Lean wordt wel vaker geroepen in organisaties en vaak blijft het bij dat statement. Maar hoe ziet dat er dan uit: betrokkenheid? Ik ontdekte dat hoger management drie dingen doet waarmee zij de werkvloer ondersteunen:

  1. Ze zijn zichtbaar aanwezig op de werkvloer en steunen daarbij Lean expliciet, bijvoorbeeld door het houden van gemba walks en het vieren van successen. Ze spreken daarbij expliciet naar medewerkers uit dat ze Lean belangrijk vinden en laten dat ook zien door bijvoorbeeld open vragen te stellen over de werkprocessen.
  2. Ze zorgen voor duidelijkheid over de strategie en bijbehorende organisatiestructuur, zodat elke medewerker deze kan uitleggen. Zelfs toen élk van de organisaties het moeilijk kreeg tijdens de economische crisis, switchten de twee best presterende organisaties niet van strategie: Ze hielden vast aan hun jarenlange Lean strategie, maar scherpten die wel iets aan en communiceerden dat duidelijk naar de werkvloer. De andere drie organisaties verschoven hun aandacht van Lean naar reorganiseren.
  3. Ze stellen voldoende tijd en middelen beschikbaar voor teamleden om hun werk te verbeteren. Ze maken bijvoorbeeld maximaal een kwartier aan het begin van de werkdag vrij voor een kort teamoverleg, richten digitale dashboards in én onderhouden die ook, en maken kortstondig mensen vrij om zich volledig te storten op procesverbetering.

Lean betreft dus niet alleen de werkvloer: de top speelt een cruciale rol in het creëren van de juiste omgeving.

Morgen meer…!No Responses Yet to “Lean team ontwikkeling: een zichzelf versterkend gedragssysteem van leiderschap (2/5)”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: